lauantai 15. marraskuuta 2008

Viattomien kärsimys jatkuu

Seuraava juttu on käännetty Dagbladetin artikkelista, joka koskee Kongon lapsiuhreja:



Goman kaupungissa sijaitsevassa Don Bosco Ngangi-keskuksessa makaa pikkulapsia patjojen päällä tiiviisti toisissaan kiinni. He ovat saaneet tuntea nahoissaan että lapset ovat merkittävimpien uhrien joukossa Kongo-konfliktissa, he ovat jääneet orvoiksi tai eksyneet perheistään kaoottisessa pakotilanteessa.

Tuhannet lapset ovat kärsineet saman kohtalon sen jälkeen, kun taistelut itäisessä Kongossa alkoivat elokuun lopussa. Yli 1600 lasta etsii vanhempiaan tuhotussa Nord-Kivun provinssissa, kertoo UNICEF uutistoimisto AP:n mukaan.

Yksinään kulkevat lapset ovat erityisesti vaarassa joutua aseistettujen joukkojen kidnapatuiksi ja väkivallan ja seksuaalisen häirinnän kohteiksi, sanoo Pelastakaa Lapset.- Olemme havainneet valitettavaa lisääntymistä lasten kyynisestä hyväksikäytöstä osana strategiaa konflikteissa, sanoi Kjersti Flögstad (UNICEFin pääsihteeri Norjassa) aikaisemmin Dagbladetille.
Zawadi Banzigiye (6) ei löydä äitiään eikä isäänsä. – Pelkään luoteja, pieni tyttö puhuu lähes kuiskaten pakolaisleirissä Kibatissa.Rebecca Nyiringindin (10) piti paeta jalkaisin joitakin viikkoja sitten. – Armeija tuli. Minua pelotti, kertoo hän AP:lle. Vanhemmat pyysivät häntä pakenemaan pikaisesti ja vakuuttivat tulevansa perässä. Sen jälkeen hän ei ole heitä nähnyt.
Monet lapsista ovat pahoin traumatisoituneet jouduttuaan eroon vanhemmistaan. Lapsille pakolaisleiri ei ole mikään hyvä paikka. Leirillä ei ole kouluja, monelta lapselta puuttuu kenkiä ja vaatteita ja he etsivät päivittäin epätoivoisesti vanhempiaan leiriin saapuvien pakolaisten joukosta.
Leiriin saapuu öisin humalaisia sotilaita, jotka aikuisten pakolaisten kertoman mukaan raiskaavat naisia ja lapsia.


NUPI-johtaja ja entinen hätäapukoordinaattori Jan Egeland sanoo, että Kongon kriisin on mailman pahin konflikti menetetyillä ihmishengillä mitattaessa. Viitisen miljoonaa ihmistä on kuollut viimeisten kymmenen vuoden kuluessa.

Toisiaan vastaan taistelevat geriljajoukot käyttävät lapsisotilaita. Kokonaisia kouluja vastaan hyökätään uusien sotilaiden hankkimisessa, kertoo Beverley Roberts kansainvälisestä Pelastakaa Lapset-järjestöstä BBC:n haastattelussa. Lapset pakotetaan osallistumaan aseellisiin taisteluihin, osaa käytetään seksuaalisesti hyväksi.Brittiläinen uutiskanava on puhunut useamman entisen lapsisotilaan kanssa, heillä on ollut järkyttäviä tarinoita kerrottavanaan. 16-vuotias ex-sotilas kertoi, kuinka hänet ystävineen kaapattiin heidän palatessaan koulusta kotiin. Heidät pakotettiin ensin kantamaan sotilaiden aseita, sen jälkeen heille annettiin sotilasunivormut ja heidät määrättiin vahvuuteen. – Odotin vain kuolemaa, kertoo toinen 15-vuotias poika.


Infopaketti tilanteesta:


*Kongon kriisi puhkesi 1998, neljä vuotta Ruandan kansanmurhan jälkeen. Joukko kapinallisia ja kaikkiaan seitsemän maata oli osallisena.
*Angolan, Zimbabwen ja Namibian armeijat taistelivat hallituksen puolella Ruandan ja Ugandan tukemia kapinallisia vastaan .
*Sota loppui virallisesti 2003 kun rauhanneuvottelut tuottivat tulosta. *Kapinalliset ovat silti edelleen jatkaneet sotimista vallan saamiseksi maan itäosassa.
*Koko joukko aselepo- ja rauhansopimuksia on rikottu viimeisen vuoden aikana ja tutsijoukot Laurent Nkundan johtamina aloittivat uuden hyökkäyksen elokuussa.
*Rauhanturvajoukot Kongossa käsittävät tällä hetkellä 17 000 miestä mutta vain 6 000 heistä on Nord-Kivussa jossa tutsijoukot ovat vahvistaneet asemiaan.
*Kongo on suuruudeltaan koko Länsi-Euroopan kokoinen ja asukasmäärä on tällä hetkellä yli 48 miljoonaa.

*Yhdistyneet Kansakunnat on laatinut useita raportteja joissa on todettu, että Kongossa harjoitetaan jalokivien ja mineraalien kaivauksia ja ulkomaiset toimijat ansaitsevat rikollisella sotateollisuudella.
*Sotatila maassa on johtanut siihen, että maan talous on lähestulkoon romahtanut.


Lähde:NTB


Kuva Dagbladetin julkaisemasta artikkelista.

Ei kommentteja: