torstai 20. marraskuuta 2008

Voi ihmistä, voi lasta

Olen seurannut surullista ja uskomatonta tragediaa: 8-vuotias poika ampui isänsä ja tämän alivuokralaisen haulikolla. Tarinassa on merkillisiä käänteitä: poika haki naapurista apua sanoen että jotain on tapahtunut hänen kotonaan. Tapauksen selvittelyssä kävi lopulta ilmi, että poika oli siis itse surmannut ensin isänsä ja sitten tämän työkaverin joka asui alivuokralaisena talossa. Pojan äiti asuu muualla, vanhemmat ovat eronneet jo jokunen vuosi sitten. Pojalla ei ole ollut mitään käytöshäiriöitä aikaisemmin eikä mitään hyväksikäyttöön viittaavaakaan ei ole tullut esiin tutkimuksissa. Poikaa oli kuulusteltu ja kysytty mm. miksi tämä oli surmannut miehet eikä tämä ollut osannut selittää. Tämä ei ollut tyytynyt yhteen tai kahteen laukaukseen vaan oli välillä ladannut aseen uudestaan ja ampunut lisää. Alivuokralaisen naisystävä on ollut tärkeä todistaja, sillä he olivat puhuneet puhelimessa kun nainen oli kuullut pojan kutsuvan miestä tulemaan sisälle taloon. Puhelu oli lopetettu ja mies oli surmattu talon portaille.

Mietin, miten ihmeessä lapsi voi laukaista aseen ja nähtyään mitä se tekee toiselle ihmiselle, kykenee hän vielä uudelleen lataamaan ja ampumaan lisää? No, koko tarina on niin käsittämätön että tämä ihmetyksen aihe on kovin pieni kokonaisuuteen verrattuna.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten 8-vuotias voi noin vain saada käsiinsä aseen? Vähän Homsantuuta mukaillen: sellaisen mahdollistavaa aselakia pitäisi ampua.

Anonyymi kirjoitti...

Toi sun edellisen postauksen otsikko "when the bullet hits the bone" ja tämä surullinen tarina saavat yhdessä aikaan oudon mielleyhtymän...

Mä en oikeastaan ihmettele yhtään että noita ampumisjuttuja tapahtuu. Kaikki väkivalta mitä meille syötetään telkkarissa ja videopeleissä vieraannuttavat ihmiset todellisuudesta. Kohta joku keksii varastaa armeijasta rynnäkkökiväärin, sillä sais paljon enemmän aikaiseksi kuin näillä onnettomilla haulikoilla ja käsiaseilla. Surullista.

Anonyymi kirjoitti...

Sokea kana, sanopa se. Isänsä oli opettanut pojan käyttämään asetta, mutta ei ollut ilmeisesti laittanut lukkojen taakse.

Korpun, väkivallan vyöry on kiistatonta. Missään ei tunnu voivan suojautua siltä, vanhemmatkin ovat vaikeassa tilanteessa sillä kaikelta ei voi lasta varjella.

Elegia kirjoitti...

Jotenkin vain tulee mieleen, että jossain olisi oltava jotain vialla, jos pieni lapsi noin tekee. Vaan kenties nämä (väkivallan, ampumisen) seuraukset jäävät helposti lapsille hämäräksi, jos ei kukaan niitä hänelle avaa. Telkkari ei tosiaan kerro totuutta, kun ihmisiä voi hakata ja ampua ilman sen kummempia fyysisiä seurauksia.

Almamaria kirjoitti...

Elegia, kyllä tuossa tapahtuneessa täytyy olla jotain hämärää takana. Ei vaan voi olla niin, että lapsi ottaa aseen ja ampuu - eihän mikään syy ole riittävä toisen ihmisen tappamiseen, mutta jotain merkillistä tässä on.

*itKuPiLLi* kirjoitti...

No toi tapaus järkytti tietty myös täällä Jenkeissä, mutta pitää muistaa, että täällä juuri monet vanhemmat opettavat aseenkäyttöä lapsille ja itse hyväksyvät yleisen aseenkantoluvan.

Lapset on vielä niin ajattelemattomia ja impulsiivisia, että hetken mielihäiriössä voi tehdä jotain todella tyhmää. Jos aseet on helposti saatavilla, niin siitä voi olla tuollaisia seurauksia.

En tosin ole seurannut tota juttua enempää, mutta mulle tuli ihan ekaksi mieleen, että on voinut olla jokin omituinen mielenhäiriö.

Niin kauan kuin aseet hyväksytään ja niille katsotaan olevan jotain järkevää käyttöä,niin tälläistä voi toki tapahtua. Miksi lapsi olisi jotenkin järkevämpi, kun niin monet aikuisetkin ampuvat vain hetken mielijohteessa suutuspäissään.